Се работи за не толку популарен зачин кај нас, кој можете да го најдете во секоја продавница – ким.

Научните студии потврдиле дека редовното конзумирање на ким го топи непосакуваното сало и до три пати побрзо отколку која било друга намирница.

Кимот се користи во човековата исхрана со векови и има многу благотворни својства врз нашиот организам, но ефектот кој го дава кај слабеењето и забрзувањето на метаболичките процеси во организмот е немерлив со што било друго, тврдат спроведените студии.

Изобилува сo етерични масла кои придонесуваат за смирување на желудочната флора и ја намалуваат напнатоста и гасовите во стомакот и гастроинтестиналниот тракт. Кимот ја подобрува работата на желудникот и го забрзува варењето. Покрај вредните етерични масла, кимот е многу богат со антиоксиданти кои го штитат организмот од штетните влијанија, но и помагаат во апсорбпцијата на лошиот холестерол (ЛДЛ) и губењето на вишокот масти во организмот.

Зачинот е богат и со протеини, калциум, танини и растителна слуз кои заедно побрзо и поефикасно ги исфрлаат токсините од организмот и помагаат во забрзувањето на метаболичките процеси.

Многу е богат со етерски масла, кои придонесуваат за смирување на желудочната флора, ги намалуваат подуеноста и гасовите во стомакот и во гастроинтестиналниот тракт. Кимот ја подобрува работата на желудникот и поттикнува побрзо варење. Покрај важните етерски масла, кимот е многу богат со антиоксиданси кои го штитат организмот од штетни влијанија, но помагаат и во апсорпцијата на лошиот холестерол и во губењето вишок маснотии во организмот.

Покрај ова, кимот е многу богат со протеини, калциум, танини и билна слуз, кои сите заедно придонесуваат токсините побрзо и поефикасно да се исфрлат од организмот и да се забрзаат метаболичките процеси.

Чај од ким кој има бројни позитивни дејства: го освежува здивот, помага кај кашлицата, го смирува дигестивниот тракт, спречува кардиоваскуларни болести, спречува развој на бактерии, помага кај артритис и реума, спречува појава на првут, ги ублажува менструалните тегоби, ја подобрува работата на мозочните клетки и ги ублажува симптомите на стрес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here