Јапонците се апсолутни рекордери во должината за животен век. Покрај тоа за нив се смета дека се најслабиот народ, бидејќи само 3 % од жителите страдаат од прекумерна тежина.
Постои посебен систем на исхрана кој го препорачува Владата на Јапонија, а тој систем активно се користи ширум земјата. Тој систем е развиен од 2000 година од страна на неколку Министерства и е познат по името “Јапонски водич за исхрана која се врти”. Еве што се препорачува и како треба да се организира храната:
– Доминација на јаглени хидрати со мали количини масти
– Одреден број порции
– Јапонците уживаат во оброците
– Локални и сезонски производи
Исхраната се фокусира на локални и сезонски производи како ориз или риба со ретки исклучителни меѓународни јадења.
– Секој оброк мора да биде избалансиран
Секој оброк треба да содржи производи од неколку групи храна. На пример, типичен ручек во Јапонија се состои од ориз, месо, риба, супа, чаша млеко и овошје.
– Одговорен став кон исхраната
– Рамнотежа помеѓу количината на храна и потрошени калории
Важно е да се има умерени оброци, како и да се одржува рамнотежа помеѓу количината на храна и потрошените калории. Тоа се постигнува со различни физички активности.
– Фокусот е секогаш на свежите производи
[easy-social-like facebook=”true” facebook_url=”https://www.facebook.com/gossip.mk/” facebook_follow=”true” facebook_follow_url=”https://www.facebook.com/gossip.mk/” twitter_follow=”true” twitter_follow_user=”Gossip_mkd” twitter_tweet=”true” skin=”metro” counters=0 align=”left”]