Ангелскиот глас на ова дете и огромната популарност на видео записот не натeра да истражиме непозната музичка сцена. Истражувањето не одведе до Палестина и Тунис.

Дваицата млади уметници за кои не најдовме многу податоци се од Палестина, Нор Радван постариот и малото дете со прекрасниот глас Заин Дага.

Тие всушност прават кавер верзија на “Despasito”- (нема потреба од објаснување)  и песната поради која сме тука “Ya Lili”– многу популарна Туниска песна  објаваена лани во октомври за која може да прочитате и да ја слушнете и видите подолу.

 

Оргинална песна “Ya Lili” е на Туниската рап-ѕвезда Балти во дует со младиот туниски пејач Хамуда. Песната е објавена на 28 октомври 2017, официјалното видеото во моментов има 317,689,431 прегледи, не сметајки ги сите останати нелегални прикачувања на Youtube. Песната ги сруши сите рекорди во Тунис, видео клипот имал дури еден милион прегледи за само 24 часа откако се најде онлајн.

Темата која е обработена во песната, емотивните стихови и оргиналниот глас на  детето Хамуда, ја направиле ремек-дело. Корисниците на интернет не се двоумеле да ја изразат својата воодушевеност од песната пишувајки  во коментарите насекаде низ социјалните мрежи.

По неколку песни за нелегална емиграција и употреба на дрога, Балти конечно го свртел  вниманието кон други општествени феномени кои во најголем дел влијаат врз семејството во Тунис, особено разводот и насилството во семејството.

Видео клипот ја раскажува приказната за еден млад брачен пар, кој се развел. Жената повторно се омажила за друг човек и почнала нов живот со него. Живеејќи под истиот покрив со својот нов сопруг и детето од нејзиниот прв брак, жената секој ден доживувала пекол. Нејзиниот нов сопруг ја тепал неа и нејзиното дете. Улогата на траматизираното дете ја игра пеајачот Хамуда. Неговото единствено засолниште е неговиот вистински татко со кого се среќава од време на време.

На крајот од приказната, мајката одлучува да го напушти својот втор брак и брачниот дом за да го најде својот син и поранешен сопруг.

“О, моја ноќ, Сакам да се пожалам на мајка ми ….. Сакам да летам и одлетам далеку, но тие сакаат да ги пресечат моите крилја… ”

Преводот на Англиски можеби и не е најточен  но ќе ви ја долови тажната приказна во песната:

Oh my night
[Refrain : Hammouda]
Oh my night
I want to complain to mom
they said no , no
You are a child and your heart is heavy
I want to fly , fly so high
but They want to cut my wings off
I’m your son , I’m suffocated
and I beg your pardon
[Part 1 : Balti]
The neighbour are all stuck…knock,knock,knock
They all see the life dark
a dry desert (dry desert),knock,knock,knock
to see the life sweeter
and The neighbour are all waiting…knock,knock,knock
Waiting for the bee’s honey
The board is dark (the board is dark)
The stream throwed us away from the road
yeah , lost in walls and I didn’t find a place
in the country of burglars
mom,they forced me to keep silent
bowing to burglars and chairs hitting the floor (violence)
yeah , I want to take to the road and leave such sights behind
to take myself away from here , mom
I don’t want to live this life with death (to have a miserable life)
To end addicted to drugs like my neighbour’s son
[Refrain : Hammouda]
Oh my night
I want to complain to mom
they said no , no
You are a child and your heart is heavy
I want to fly , fly so high
but They want to cut my wings off
I’m your son , I’m suffocated
and I beg your pardon
Men’s heads are down
Fallen down thinking and minds are strung out
neighbour’s sons are sleeping devils
Evil in their eyes and they don’t wish any good
They want to drive us , like animals
chained and unable to move
They want you to be orphaned , without a family
We’re living in a system ruled by thieves
They want you to be high , out of existence
Not claiming your rights
Grateful for what they want to give you , mom
—–
What made all neighbours guys escaped from country’s borders
Chained in your cage
and the fox is walking free and ate your diner as well
They want you standing in the street corner
watching your future passing by
[Refrain : Hammouda]
Oh my night
I want to complain to mom
they said no , no
You are a child and your heart is heavy
I want to fly , fly so high
but They want to cut my wings off
I’m your son , I’m suffocated
and I beg your pardon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here