На интернет се појави нов вирус кој може да ја вклучи вашата камера и да ве снима ако посетите порно-страница. Видео матријалите ќе бидат употребени за изнудување пари од вас. Доколу не им дадете пари на уценувачите вашите видеата може да се појават на порно сајтови.

Штетната програма е наречена „Вареники“ (Varenyky), соопшти компанијата за интернет-безбедност, ЕСЕТ.

Снимањето е без ваша дозвола и знаење и може да биде прилично незгодно доколку оваа програма се најде во вашиот компјутер.

Добрата вест е што засега, вирусот е активен само во Франција. Програмата прво проверува дали жртвата е на подрачјето на Франција и, ако не е, самиот вирус се повлекува без да нанесе штета.

Нема податоци околу тоа дали некоја снимка била употребена против некого односно дали била јавно објавена.

извор: www.businessinsider.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here