Овој часовник е дизајниран од холандскиот дизајнер Зелф Келман и го прикажува времето со магнетна течност под контрола на електромагнети.

За разлика од традиционалните часовници, “Ferrolic” нема механички делови а работи на вградени електромагнети за контрола на ферофлуидот на дисплејот – црна течност составена од  магнетни честички.

Течноста се одржува во правоаголен алуминиумски облик на екранот, кој се полни со течност и овозможува слободно да тече во куќиштето.

Со вклучување на електромагнетите, ферофлуидот се привлекува кон местото каде што магнетизмот е најсилен и ги формира броевите на часовникот на екранот.

Софтверот што се користи за контрола на магнетите ќе биде достапен преку веб-прелистувач, што значи дека корисниците можат сами да го прилагодат и да ги прилагодат формите и броевите прикажани на екранот.

“Бидејќи течноста се однесува на непредвидлив начин, изгледот на бројките никогаш нема да биде ист.

“Ferrolic” е во развој уште во 2015 година а дизајнерот уште тогаш имал намера да направи мали серии достапни за нарачка, кои би чинеле 8.300 долари. Претпоставуваме дека проектот не успеал бидејки на официјалната страна нема никакви инфомации, ниту пак часовникот може да се најде на продажба. Во секој случај ова е часовник кој секој би посакал да го има дома.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here