Сладич (Glycyrrhiza glabra)  е корен, исто така се нарекува и сладок корен, а неговите корисни и лековити својства се скоро бесконечни.   Сладич има многу сложен хемиско – хранлив состав, што го прави единствен кај лековитите растенија. Содржи повеќе од 150 хемиски соединенија кои придонесуваат за здравјето на скоро сите системи во човечкото тело.   Меѓу хранливите материи и лековитите состојки на Сладич, меѓу другото се аминокиселини, витамини, минерали, бета-каротин, јаглени хидрати, протеини и добри масти.  

Сладич  содржи глицириризична киселина, глицириризин и гликоза, кои имаат многу лековити својства, а особено имаат корисен ефект врз респираторниот тракт и дигестивниот тракт, така што овие состојки прават сирупи за кашлица и желудник, како и многу други широко користени лекови.   Коренот се покажа како неверојатноги  лекува кај воспаленија на респираторниот систем, грлото, синусите, белите дробови и кашлицата, го олеснува исфрлањето на слузта и ги чисти горните и долните дишни патишта и спречува инфекција да се спушти на белите дробови. Најдобар начин за консумирање е во форма на чај.  

 Во прилог на дишните патишта, мистеријата има многу силен ефект врз нашиот имунолошки систем. Го стимулира неговото закрепнување и го промовира неговото правилно функционирање со спречување на развој на вируси и нивно ширење во организмот, потврдија бројни студии.  

Тој е одличен лек по избор за многу вирусни инфекции, вклучувајќи хепатитис, настинка и грип. Кога станува збор за имунитет, најдобри резултати ќе бидат дадени во комбинација со повик и маточина.   Друг корисен ефект на микрочистење е на гастроинтестиналниот тракт. Оваа билка се покажа како многу ефикасна во лекувањето на гастрични и дуоденални улкуси, гастритис, зголемена гастрична киселина (металоиди) и воспаление на гастрична слузница.

За проблеми со желудник, подобро е да се комбинира со канарин и стомна.   Тој е одличен за регулирање на хормоналните нарушувања, особено за мажите кои страдаат од проблеми со простатата или губење на косата. Во овој случај  идеално се комбинира со смрека и мудрец.  

Бил  користен во кинеската традиционална медицина повеќе од 2000 години и се смета за незаменлив лек. Дури и познатиот лекар на династијата Минг во медицинската енциклопедија напишал во тоа време дека имало  корисен ефект врз над 70 видови воспаленија и елиминирала над 1200 видови токсини од телото.   Покрај сите овие корисни својства, научниците велат дека овој корен функционира многу добро на психата,  смирува, како и има позитивен ефект врз расположението.   Препорачливо е да се користи  повремено и не подолго од четири недели, заради неговата јачина и одредени својства кои, ако претерано се внесуваат, може да доведат до создавање течности и хипертензија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here