Војните во Ирак и Авганистан осакатија многу војници. Фотографот Мајкл Стокс ги прикажува овие ветерани во многу поинаква светлина во неговата серија фотографии “Секогаш лојални”.

Тој прави моќни фотографии за календар од ветераните кои позираат со своите ампутирани делови од телото и протезите.

Се започна со Алекс Мински, ветеран маринец, кој ја изгубил ногата од бомба која била поставена покрај пат во Авганистан. И покрај несреќата што го снајде Мински реши да продолжи понатаму со животот и да си ја врати самодовербата и гордоста. Наскоро и други ветерани сакаа да се фотографираат. Овие фотографии се дел од книгата “Секогаш лојални”.

“Некои луѓе ќе ми кажат: ” О, ова е навистина корисно за нивната самодоверба” или “Ти правиш да се чувствуваат мажи повторно “, рече Стоукс во едно интервју.

“Овие момци дојдоа кај мене веќе излекувани и подготвени да го освојат светот. Не им ја враќам довербата. Тие веќе ја имаат“.

Ве предупредуваме за 16+ содржини во продолжение…


www.gossip.mk Сите фотографии се дело на фотографот Мајкл Стокс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here