Според неврологот Стивен Милер од Универзитетот за здравствени науки, првото утринско кафе не треба да се пие пред 9 часот. Причината за ова е затоа што помеѓу 8 и 9 часот наутро, нивото на кортизол во крвта е доста високо.

Се работи за хормон на стрес,  кој ја поттикнува работата на телото во фаза на будење и нè прави будни.

Според Милер, кафе е најдобро да се пие најмалку 90 минути после будењето.

– Кафе наутро е најдобро да се пие помеѓу 9:30 и 11:30 кога нивото на кортизол во крвта е ниско, вели научникот.

Тој објаснува дека телото потоа може полесно да го обработи кофеинскиот стимуланс и истакнува уште еден факт што малкумина го знаат, лицето кое инјектира кафе во телото додека природниот хормон кортизол се уште работи, може да развие отпорност на кофеин.

Кафето го намалува производството на кортизол и ја намалува енергијата. Како резултат на тоа, телото не работи правилно, па затоа бара повеќе кофеин. Ако станете рано наутро пред 8 часот, нивото на кортизол се зголемува порано.

Ако подоцна станеме, нивото на кортизол се зголемува подоцна. Сите се согласуваат дека кафето не треба да се пие доцна во вечерните часови, бидејќи може да го прекине сонот во рок од шест часа по консумирањето, иако врвот на активноста е околу половина час по пиењето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here