Досега 71.524 Македонци побарале бугарско државјанство. Ова го изјави заменик-претседателот Илиана Јотова во Скопје, објави БГНЕС.
„Од почетокот на мандатот на претседателот Румен Радев, кој стапи на функција во јануари оваа година, 1.184 Македонци добиле бугарско државјанство“, рече потпретседателката Јотова за време на состанокот во бугарската амбасада во Република Македонија.

Таа вети дека во блиска иднина системот за стекнување бугарско државјанство ќе биде олеснет. „Ви ветувам дека во најскоро време ќе се олесни процедурата за добивање бугарско државјанство“, рече таа.

Таа изјави дека меѓу приоритетите на бугарско претседавање со ЕУ се изградбата на Коридорот 8, отворањето нови гранични премини со Македонија, како и модернизација на веќе постоечките.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here